Var kan mat inhandlas?

Var kan mat inhandlas?

Mat kan handlas på många ställen, men det vanliga är att folk vänder sig till livsmedelsbutiker såsom ICA, Hemköp, Willys, Coop med flera för att skaffa mat.

Historia

För flera tusen år sedan var människan en jägare tillika samlare som dels jagade djur för att äta och dels samlade bär och frukter för att konsumera. Spolar vi fram till medeltiden i Europa så eller för 2000 f.kr i Mesopotamien så började agrikulturen att härska. Människan lärde sig att bruka jorden för ändamålet att odla växter och grönsaker samt skörda spannmål. Denna revolution ledde till att vi istället för att enkom vända oss till skogen för att hitta föda så kunde vi själva anlägga våra egna plantager. Människan lärde sig att för att en växt skulle växa så krävdes vatten, sol och gödsel (kväve) för att växa upp till en duglig planta att äta.

Idag har vi kommit långt på vägen och människor har till och med sina egna växthus där de odlar mat, något som var högst otänkbart för flera tusen år sedan.

Livsmedelsbutiker

Så kallade livsmedelsbutiker eller matbutiker är ställen där du kan inhandla mat. De finns i stort sett i varje samhälle, litet som stort. I exempelvis Stockholm finns det en matbutik i nästan varje hörn. Det finns även kiosker där man kan inhandla exempelvis läsk och godis. Bensinmackar brukar även ha ett visst sortiment av matvaror såsom mjölk, frukt och frysvaror. Det brukar vara billigast att köpa sin mat i matbutikerna och skaffar man sig ett kort i just den butiken kan man få rabatter och andra lukrativa erbjudanden.

Grossister

Om man vill handla stora partier mat till exempelvis en tillställning kan man vända sig till grossister för att kunna få hem maten istället för att åka flera vändor till affären. Dessa grossister är inriktade på att sälja just stora kvantiteter av mat till ett lägre kilopris än vad det normalt kostar i livsmedelsbutiker.

Mathandling under Covid-19

Om du skulle insjukna i Covid-19 finns det hjälp att få. Du kan exempelvis vända dig till speciella Facebook-grupper för att kunna köpa dig din mat. Det finns även andra hjälpgrupper som är inriktade på att just kunna leverera hem mat gratis eller mot betalning. Det brukar inte vara några problem att hitta hjälp!