Matlagning

Matlagning

För att kunna tillgodogöra sig mat krävs det ofta att man tillreder den på ett eller annat sätt, det vill säga förbereder den för att vår kropp ska kunna bryta ned den. Det finns mat som måste tillredas för att vi inte ska få sjukdomar av virus och bakterier och det finns mat som går bra att äta utan att tillreda den.

Historia

I takt med att människan lärde sig att tämja elden så kunde vi äta djurkött utan att bli sjuka av det. Det finns djur som klarar av att äta rått kött men människan tillhör inte den diasporan. Djurkött kan innehålla exempelvis skadliga prioner och olika bakterier som om de når blodet kan orsaka infektioner och andra tillstånd. Diverse frukter går dock oftast bra att äta utan att tillreda, det gäller även många bär.

<h2>Vad är då matlagning?

I daglig mening avses att vi steker, friterar, kokar, ugnsbakar och så vidare – det man ofta gör i kök. Genom att göra detta så får vi bort gifter och skadliga bakterier från maten och det finns även en kulturell vinst i det hela, i köket så brukar folk samlas och umgås vilket oftast är gemytligt.

´

Matlagning leder till disk

Något som är självklart är att matlagning leder till disk, något som de flesta tycker är tråkigt. Det är dock ett nödvändigt ont och det brukar kännas bättre när disken är gjord. Diska gör man med hjälp av diskmedel, tvättsvamp, vatten, diskborste och flaskborstar i vattendrag eller i förslagsvis diskhon. När disken är klar så är det bra att skölja av den och ställa den på tork, eller torka av med handduk och ställa tillbaka disken i respektive skåp.