Olika typer av restauranger?

Olika typer av restauranger?

Restauranger är anläggningar där mat tillreds och serveras. Det finns många olika typer av restauranger, allt från korvstånd utomhus till snabbmatsrestauranger likväl som lyxrestauranger.

Gatukök

I ordets rätta bemärkelse handlar det egentligen inte om restauranger utan mer gatukök för mat, dock kan dessa även ingå i begreppet. Det handlar om allt från korvstånd till take-away-boder där mat kan köpas. Oftast förtärs maten på stående fot men vissa av dessa restauranger har utomhusserveringar med bord och parasoll.

Snabbmatsrestauranger

De så kallade snabbmatsrestaurangerna består av restauranger vars marknadskoncept är att sälja mat som snabbt går att tillaga. Det handlar om allt från kebab till korv och hamburgare. Stora kedjor i Sverige är Subway (som riktar in sig på smörgåsar), Max och McDonald’s (som riktar in sig på hamburgare) och sedan finns det en mängd pizzerior över hela Sverige och som namnet antyder säljer pizzor till hungriga gäster.

Lyxrestauranger

I Sverige finns det inte så jättemånga renodlade lyxrestauranger, men det finns ett antal i storstäderna. Här kan du få fin mat serverad av kypare som har fina kläder på sig. Oftast brukar restaurangen ha ett tema och en musik som är specifikt ”lyxig”.