Bästa maträtterna att kombinera med amarone
Amarone della Valpolicella är ett mycket fylligt rödvin som passar utmärkt till ett stort antal rätter. Det är känt i stora delar av världen tack vare sin djupa smak och hint av choklad och kryddor. Eftersom det är ett ganska intensivt vin passar det bäst med lite kraftigare maträtter och livsmedel.
Viltkött
Viltkött tillsammans med ett gott och fylligt amarone är en trevlig kombination. Eftersom vinet har en kraftig struktur passar det utmärkt med olika typer av viltgrytor. De jordiga smakerna från viltköttet bryter av de lite mer fruktiga smakerna från vinet.
Ostar
Om du är sugen på något lite lättare kan du istället para ihop vinet med några goda ostar. Det passar bäst till lagrade ostar som till exempel parmesan eller pecorino. Du kan äta ostarna på egen hand eller som en avslutning på middagen.
Lamm
Lamm är ytterligare en klassiker som passar mycket bra till detta vin. Du kan till exempel välja klassiska lammracks eller varför inte en lammgryta? Det är en harmonisk kombination som passar särskilt bra under höst eller vinter. Passa på att göra en stor gryta som du och resten av familjen kan äta under flera dagar.
Vissa pastarätter
För den som älskar pasta kan du välja en variant med tryffel eller kanske en krämig svampsås? Det är en väldigt elegant kombination som många kommer att gilla. Det är dessutom en rätt som funkar lika bra på en vardag som på helgen.
Oxfilé
Om du vill lyxa till det lite extra finns det knappast något bättre än att göra oxfilé med en god rödvinssås. Köttets mörhet passar perfekt med denna typ av vin. Rödvinssåsen blir dessutom pricken över i:et. De flesta kockar rekommenderar att du använder samma vin i maten som du tänker dricka, men det är absolut inte ett krav.