Restaurangkultur

Restaurangkultur

När man går på restaurang finns det många saker man bör ha koll på. Det kan vara allt från hur man letar upp restaurangen till hur man betalar för sin nota.

Leta upp restaurangen

Det är oftast lättast att leta upp restaurangen online, man kan söka i olika guider eller bara på måfå söka upp en restaurang i närheten. Beroende på vad man är ute efter så är nätet oftast helt okej för ändamålet.

Buffé eller bordsservering?

Buffé kallas det för när maten läggs upp på tallrikar från speciella diskar. Detta kan göras av en själv eller av personal. Då går man oftast till valfritt ledigt bord och inmundigar maten där. Gällande bordsservering är det under pandemin (Covid-19) som så att det är vad som gäller allt som oftast. Då sätter man sig vid ett bord och får beställa mat direkt vid bordet.

Betala för sig

Beroende på vilken typ av restaurang man besöker så kan man antingen betala när man beställer maten eller efter man ätit den. I det senare fallet får man på något sätt dra till sig servitörens uppmärksamhet och be om att få betala notan. Under samma process kan man välja om man vill betala dricks eller inte.