Jul

Jul

Julen är på många sätt matens högtid. Vid julen så är vanliga maträtter såsom Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv med mera vanligt att äta. Det är även populärt att äta godis och de flesta svenskar har någon gång käkat praliner från Aladdin-asken som säljs i massor inför och under julen.

Varför är julen så populär som mathögtid?

Det är under julen som Jesus enligt legenden föds och det är då människor samlas under gemytliga former och njuter av sällskapet tillsammans. Under julen serveras som nämnt populära rätter men många väljer även att laga udda rätter för att sätta en unik prägel på just varje jul.

När människor möts och har det trevligt så är maten oftast i centrum. Det är genom maten som människor ofta knyter band med varandra.

Vegetariska julrätter

Köttet är på gott och ont i strålkastarljuset under julen. Det är många som tycker om att äta mängder av kött under julen. Men vegetarianer och veganer behöver ej misströsta utan varje år kommer nya vegetariska julrätter i medierna. Det blir allt vanligare att äta vegetariskt på grund av djurrättsliga skäl och/eller miljömässiga skäl. Det är ett faktum att kött är dåligt för miljön, både med tanke på att det kräver mycket energi att föda upp djur och för att slakta dem. Stora mängder metangas frigörs under hela processen vilket gör att den globala uppvärmningen katalyseras och i länder som Brasilien skövlas regnskog för att ge betesmark åt nötkreatur.

Det är även populärt att göra eget julgodis bland mängder av folk och det går att göra veganskt sådant.