Påsk

Påsk

Påsken är efter jul den högtid som är vanlig för oss i Sverige att samlas och äta god mat. Under påsken firar man Jesu död och återuppståndelse, vilket gör att den åtminstone bland kristna är något mer allvarligt betonad än julen. Bland ateister är påsken ytterligare ett tillfälle att träffa varandra och njuta av god mat.

Påskens mat

Basvaran ägg säljs i miljontals under påsken. Faktum är att statistik visar att tusentals ton av ägg säljs under påsken. Det är vanligt att både äta ägg som dem är (antingen kokta eller stekta) eller i maträtter såsom pannkakor med mera. I just Sverige är det vanligt att äta liknande mat som den under julen. Den så kallade påskmusten är liksom julmusten frekvent under påsken att dricka.

Pyssel

Det är vanligt att under påsken pyssla, och det är vanligt att måla ägg. Det kan man göra på såväl riktiga ägg såsom äggliknande former som går att köpa i exempelvis pysselbutiker.

Vilken högtid gillar svenskar mest?

Det är en relativt vanlig fundering och många har sin egen favorithögtid. Julen brukar dock hamna på de flestas topplacering då det ofta är trevligt att samlas inomhus när det är mörkt och kallt ute.