Maten – vår kropps bränsle

Maten – vår kropps bränsle

Vi människor behöver mat och vatten för att kunna överleva. Faktum är att maten är väsentlig när det kommer till att kunna leva normalt. Mat finns det gott om generellt i västvärlden men ont om i u-länder.

Byggstenar

Maten består av atomer som i sin tur förgrenas till diverse makronutrienter. De tre huvudsakliga makronutrienterna är kolhydrater, proteiner och fett. Det finns även en rad mineraler och vitaminer som behövs för vår överlevnad. Nutrienterna hittas i de flesta livsmedel förutom godis och läsk som innehåller ytterst lite av nutrienter bortsett från socker.

Kroppens fysionomi

Kroppen bryter ned maten i beståndsdelar med hjälp av saliven som innehåller amylas. Denna spjälkar maten i mindre beståndsdelar. Maten når magsäcken och går genom tarmarna där ytterligare spjälkning av maten sker. Vi människor kan inte svälja särskilt stora bitar då vår hals sätter stopp för det, olikt ormar och andra djur.

Cellerna tillgodoser sig näringen och den föda som inte tas upp av kroppen blir till avföring som sedermera lämnar oss via ändtarmen.

Fett

Fetter är viktiga för oss människor då det skyddar våra celler och gör dem mer motståndskraftiga. Fettet bryts ner till lipider som ketos använder.

Protein

Protein används till att bygga upp muskler och även för andra processer. Protein består av aminosyror, det finns runt 20 stycken aminosyror.

Kolhydrater

Kolhydrater består av stärkelse och ger kroppen energi. Om man får välja någon makronutrient att ta bort är det dock kolhydraterna eftersom vi med hjälp av processen ketos klarar oss bra med hjälp av fettet istället.

Hur länge klarar vi oss utan mat?

Det varierar, men en vanlig tumregel är cirka 3 veckor. Människor som har rejäla fettreserver klarar sig längre från svält än redan undernärda eller väldigt smala personer. Det finns dock fall där människor klarat sig ännu längre, främst vid så kallad koma där kroppen försätts i sömn.

Begränsningar

Bebisar och små barn kan inte äta den mat som vuxna äter då deras käkmuskler och tänder inte är färdigutvecklade. Därför får de äta mer lättsmält mat såsom soppor och pureér eller lättuggad annan föda. Det är bra att inte käka för snabbt heller då kroppen mår bäst av att tugga i maklig takt. Det finns även en risk för att sätta i halsen som inte går att undvika. Så kallade matlekar är inte att förorda då dessa lekar kan vara skadliga för oss människor. Ta det lugnt när du äter för att undvika tråkigheter.

Maten genomsyrar vårt samhälle

Var man än kommer finns det mat i västvärlden. Hela vår kultur är uppbyggd kring mat och det är på gott och ont. Så kallade ätstörningar är idag något som är relativt vanligt och som drabbar främst kvinnor i västvärlden och det bör beaktas.