Pasta

Pasta

Pasta är en populär maträtt att äta både på restaurang och att tillaga på hemmaplan. I det här inlägget får du veta allt om pasta.

Vad är pasta?

Vi börjar med att berätta lite om vad pasta är för något. Pasta är egentligen ett samlingsbegrepp på olika produkter som är gjorda på en pastadeg. Pasta görs på en deg av vete, oftast durumvete och ägg.

Det råder en del osäkerheter kring pastans första ursprung. En del säger att pastan kommer från Asien. Det finns belägg på att pastan uppfanns i Kina kring ungefär år 2000 före Kristus. Sedan ska pastan ha kommit till Italien via Marco Polo som reste till Asien på 1200-talet där han upptäckte pastan och tog sedan den med sig till Italien.

På italienska betyder ordet pasta deg. Första gången som pastan kom till Sverige var på 1600-talet.

Pastasorter

Det finns en hel del olika pastasorter att välja bland, som görs av olika tillverkare. Ett populärt varumärke är till exempel Barilla som gör pasta i olika varianter som du kan köpa i din närmsta mataffär. Här är några exempel på några av de vanligaste pastasorterna som finns:

Spagetti

Farfalle

Bucati

Fusilli

Gnocchi

Tortellini

Makaroner

Lasagne

Förutom att du kan köpa pasta i butik och äta den på restaurang kan du även tillverka din egen pasta. Som vi skrev tidigare i det här inlägget behövs det inte särskilt många ingredienser för att göra sin egen pasta. Det finns många bra recept på nätet som är enkla att följa när du ska göra din egen pastadeg. Om du vill vara säker på att din pasta får rätt former kan du köpa hem en pastamaskin.

Det finns både färsk pasta och pasta som du köper torr, men när du kokar den så blir den mjuk och är redo att serveras.

Pastarätter

Nu när du har fått lära dig vad pasta är för något och var den kommer ifrån och har koll på några varianter på pastasorter är det hög tid för oss att gå igenom några typiska pastarätter. Det finns en hel del olika pastarätter. Pasta är lätt att laga och enkel att variera och funkar tillsammans med de flesta råvarorna. Med det sagt är det hög tid för oss att gå in på några populära pastarätter.

Pasta bolognese

En av de mest populära pastarätterna i Sverige är pasta bolognese som i folkmun kan kallas för köttfärssås med spagetti. För att laga en bolognese behöver du spagetti, köttfärs, tomatpuré, lök, vitlök, krossade tomater samt salt och peppar. Det finns många varianter på bolognese och lika många recept.

Pasta Alfredo

Ett annat exempel på en pastarätt som ursprungligen har ett annat namn är Pasta Alfredo, som från början hette Fettuccine Alfredo. Maträtten består av pastasorten fettuccine, kyckling, smör och parmesanost. Det finns många olika varianter på pasta Alfredo och lika många recept.