Alkohol och mat

Alkohol och mat

Att ta sig en öl eller ett glas vin till maten är för många helt normalt. Men hur är det egentligen med alkohol vid olika högtider, och finns det alkoholfria alternativ som är minst lika goda?

Vin och mat

Att dricka vin till maten kan vara en hel vetskap. Det finns en mängd olika druvor som används just till vin. En av dem är den goda druvan Riesling, men det finns också ett flertal röda druvor som används till rödvin. Vitt vin finns i flera sorter, och det kan även vara kolsyrat. Det finns också rosévin som är ett slags mellanting mellan rött och vitt vin. Vad man gillar kan variera stort men många gånger väljer man att servera vitt vin främst till fisk och fågel, samt rött vin till kött. Viner kan dessutom ha olika smak och varje år ordnas vinprovningar på flera platser för att man ska få märka skillnaden på olika vinsorter.

Alkohol vid högtider

I samband med olika högtider som jul, påsk och nyår äter man gott, ofta tillsammans med nära och kära. Även då kan det förekomma en del alkohol. Man bör dock hålla drickandet till en låg nivå, särskilt om det är barn med. De kan lätt bli rädda om någon börjar bete sig illa på grund av alkoholen, eller om något annat sker. Se också till att barn inte kommer åt alkoholhaltiga drycker. Om små barn får i sig alkohol även i liten mängd kan det gå riktigt illa.

Alkoholfria alternativ

Att dricka alkohol i samband med middagar kan ibland ses som ett måste. Men så är faktiskt inte fallet. Ibland kan det vara så att man inte kan eller vill dricka alkohol. Det hindrar dock inte att man dricker alkoholfritt vin eller öl. Det finns flera mycket goda alternativ där det är svårt att känna skillnad på produkter som innehåller alkohol och inte. Ska du ordna en middag för flera gäster kan du gärna ställa fram alkoholfria alternativ. Ibland känner människor att det är genant att fråga om det. Står alkoholfritt vin eller någon öl framme blir det helt naturligt att välja produkter fria från alkohol.

Dricka alkohol på restaurang

Äter man på en restaurang finns det flera former av alkohol att välja mellan om det inte är ett helt alkoholfritt matställe. Så länge man dricker med måtta finns det inget som hindrar att man beställer in vin eller drinkar till maten. Om restaurangens personal upplever att man druckit för mycket kan de dock neka fortsatt beställning av alkohol. Då bör man som gäst acceptera det.