Mat påverkar tänderna

Mat påverkar tänderna

Du vet säkert att socker påverkar tänderna negativt men det du kanske inte vet är att det faktiskt finns mat som också påverkar tänderna positivt. Livsmedel som kaffe, te, rött vin och färgstark mat kan ge missfärgningar på tänderna. Om du har drabbats av missfärgningar och vill göra något åt saken är tandblekning ett bra alternativ. Det är heller inte ovanligt att få gula tänder med åldern. Allt eftersom åren går blir tänderna gulare eftersom emaljen tunnas ut. Hur resultatet av en tandblekning blir beror på dina tänders status innan blekningen. Behandling kan behöva upprepas för att få bäst resultat.

Syraangrepp kan leda till hål i tänderna

Det finns socker i nästan all mat som du äter fast det är i väldigt olika mängd. På tändernas yta sitter det bakterier som livnär sig på socker. När bakterierna äter socker bildas det en frätande syra. Vilket leder till syraangrepp som kan ge hål i tänderna om det inte stoppas i tid. I munnen finns det ett naturligt skydd mot syraangrepp men om tänderna utsätts för det väldigt ofta har saliven i munnen svårt att neutralisera och skydda tänderna.

Mat som hjälper tänderna

Det finns faktiskt mat som har en positiv påverkan på dina tänder. Grönsaker och frukter som morötter, äpplen och grönsallad är några livsmedel som har en positiv effekt. Denna typ av livsmedel hjälper till att rengöra tänderna och främja salivproduktionen. Mejeriprodukter är basiska, vilket också hjälper till att neutralisera syra i munnen.

Mat som påverkar tänderna negativt

Det som skadar tänderna mest är som sagt syra och det finns i sura livsmedel, socker och kolhydrater som ombildas till syra i munnen. För att skydda tänderna kan det vara en bra idé att tänka på hur mycket socker och syrliga livsmedel du äter och när. Kakor, godis, läsk, citrusfrukter är sådant som påverkar tänderna i negativ bemärkelse. Om du småäter mycket sådana livsmedel mellan måltiderna tär det på tänderna. För att minska belastningen på tänderna kan du tugga tuggummi mellan måltiderna. Om du ska borsta tänderna efter du ätit ska du vänta en timme efter sista tuggan.