Knäckebröd som smörgås och tillbehör till mat

Knäckebröd som smörgås och tillbehör till mat

Något som inte är en allt för ovanlig syn i svenska hem, eller för den del i svenska butiker, är knäckebröd. Många gillar den här typen av hårt bröd skarpt, medan andra är inte fullt lika glada i det. Men hur fungerar knäckebröd som smörgås och till vad annat kan knäckebröden användas till?

När passar knäckebröd?

Knäckebröd passar utmärkt till flera saker. Många äter dem till frukost tillsammans med något gott pålägg, och de passar även bra till lunch. På många bufféer finns det också flera sorters bröd att välja mellan och minst en eller två varianter brukar vara knäckebröd. Just den här typen av bröd ger lite mer mättnadskänsla än mjukt bröd. En nackdel kan dock vara att personer med lite sämre tänder ibland har svårt att äta och tugga brödet. I övrigt passar knäckebröd till det mesta, och dessutom finns det i flera varianter så man kan variera smaken.

Knäckebröd som tilltugg

Med gott vitt knäckebröd kan man använda de flesta pålägg. Brödet passar alltså utmärkt att använda som tilltugg. Restauranger av olika slag brukar erbjuda knäckebröd till sina gäster. Det är helt enkelt ett lite hälsosammare alternativ till de klassiska pinnbröden. I regel är det nämligen som så att knäckebröd innehåller litet mer fibrer än vitt, mjukt bröd.

Baka egna knäckebröd

Man kan också baka sina egna knäckebröd och det är även något många restauranger gör. Att baka egna knäckebröd kan dock ta en del tid då de behöver torka och bli knapriga. Dessutom ska de svalna innan de är riktigt goda. I dag finns det färdiga mixer för knäckebröd som innehåller fröer och annat gott. Man tillsätter bara vatten, bakar ut och låter brödet gräddas. Efter det kan man äta och njuta.

Alternativa sätt att äta eller använda knäckebröd

Det kanske mest vanliga sättet att äta knäckebröd är genom att man brer smör på det och sedan lägger man på något pålägg om man känner för det. Man kan också servera det på andra sätt. På många restauranger hittar kockarna på nya sätt att använda vanliga livsmedel varje dag för att ta fram rätter.

Knäckebröd är med andra ord något som ofta används. Man kan till exempel se att knäckebröden används för att skapa mer moderna och innehållsrika smörgåsar som blir nästan en hel måltid. Det går också att krossa knäckebrödet och servera det tillsammans med fil eller yoghurt för att få en mer mättande frukost. Knäckebröd går faktiskt också att använda till desserter. Fint krossat knäckebröd kan användas som ströbröd när man till exempel vill baka en kaka.